RECEPT – Srnčie (jelenie) mäso na smotane

RECEPT – Srnčie (jelenie) mäso na smotane

Potrebujeme:

600 g srnčieho (jelenieho) mäsa zo stehna alebo 750 g z chrbta, 40 g slaniny, 50 g masti, 50 g cibule, 2 kocky cukru, soľ.

Marináda: ½ l vody, asi ¾ dl octu, 40 g koreňovej zeleniny, 1 malá cibuľa, 2 borievky, 2 zrniečka nového a 2 zrniečka čierneho korenia, ½ bobkového listu, trochu rasce.

Omáčka: ¼ l kyslej smotany, 3 lyžice hladkej múky.

Srňacie alebo jelenie mäso dáme na 3 – 6 dní do studenej marinády a denne obraciame. Potom mäso vyberieme, popreťahujeme prúžkami slaniny, dáme na masť s cibuľou, osolíme a zo všetkých strán opečieme. Potom ho do polovice podlejeme marinádou, pridáme všetku zeleninu aj s korením a udusíme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, do šťavy pridáme smotanu zmiešanú s múkou, dobre povaríme, pridáme upálený a s vodou rozvarený cukor, precedíme, pretlačíme do nej zeleninu a podľa potreby ešte rozriedime, dosolíme a dosladíme.

Marináda: Do vody dáme variť na kolieska pokrájanú mrkvu, zeler, petržlen, cibuľu, celé čierne a nové korenie, bobkový list, rascu a borievky. Keď je zelenina mäkka, pridáme ocot. Marinádu nesolíme.

Recept pre 4 osoby.