RECEPT – Pečený bažant
Potrebujeme:
1 bažant, soľ, 30 g slaniny, 50 g masla, 30 g cibule, majorán, 5 – 6 zrniečok čierneho a 2 zrniečka nového korenia.
Ošklbaného a vypitvaného bažanta dobre umyjeme, osušíme, na prsiach a stehnách popreťahujeme prúžkami slaniny, zvonku aj znútra osolíme a dovnútra vložíme plátok slaniny a trochu majoránu. Maslo rozpustíme, pridáme pokrájanú cibuľu, korenie, vložíme pripraveného bažanta (chrbtom hore), hneď podlejeme trochou horúcej vody a v rúre pečieme asi 1 ¼ hodiny. Počas pečenia polievame vlastnou šťavou a podlievame horúcou vodou. Potom ho obrátime a dopečieme. Upečeného pokrájame, poukladáme na teplú misu, polejeme šťavou a ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou, rajčinami a citrónom.
Staršieho bažanta dusíme v rúre pod pokrývkou asi 2 – 2 ½ hodiny.
Podávame so zeleninovým šalátom s majonézou (francúzsky), s pečenými zemiakmi alebo dusenou ryžou, zeleninovým šalátom alebo kompótom.
Recept pre 4 osoby.