RECEPT – Stehno z diviaka na smotane
Potrebujeme:
600 g stehna z diviaka, 80 g zeleniny, 50 g cibule, voda, ocot, 4 – 5 zrniečok čierneho korenia, 2 – 3 borievky, bobkový list, rasca, mletá červená paprika, 40 g slaniny, 40 g masti, 30 g cibule, lyžica hladkej múky, 2 ½ dl smotany, 1 lyžička rajčiakového pretlaku, soľ, 2 kocky cukru.
Dobre odležané stehno z diviaka umyjeme, odblaníme, tuk odstránime, mäso dáme do hlbšej nádoby, zalejeme studenou marinádou a necháme v chlade 3 – 4 dni, pričom denne obraciame. Marinádu si pripravíme tak, že do ½ l vody dáme variť na kolieska pokrájanú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen) a cibuľu, celé čierne korenie, borievky, trochu bobkového listu, mletú červenú papriku a rascu. Keď je zelenina mäkká, pridáme asi 1 dl octu, necháme vychladnúť a zalejeme mäso. Marinádu nesolíme. Mäso pred úpravou vyberieme z marinády, necháme odkvapkať a popreťahujeme prúžkami slaniny. Zvyšnú slaninu rozpražíme, pridáme masť, trochu pokrájanej cibule a opražíme do bledokávova. Vložíme pripravené mäso, pridáme zeleninu z marinády a dusíme. Počas dusenia často podlievame marinádou. Keď je mäso mäkké, zalejeme ho smotanou rozmiešanou s hladkou múkou, soľou a rajčiakovým pretlakom a spolu dobre povaríme. Potom mäso vyberieme, omáčku precedíme, pretlačíme do nej zeleninu a pridáme trochu cukru.
Podávame so žemľovou knedľou a s naloženými brusnicami alebo kysnutým závinom s brusnicami.
Recept pre 4 osoby.