RECEPT – Srnčí chrbát s červeným vínom
Potrebujeme:
600 g srnčieho chrbta, 50 g slaniny, soľ, 40 g masti, 40 g cibule, ocot, 80 g zeleniny, 5 zrniečok čierneho korenia, lyžica hladkej múky, lyžica ríbezľového lekváru, 2 – 3 lyžice červeného vína.
Umytý srnčí chrbát dobre odblaníme, tuk odstránime a celý chrbát popreťahujeme prúžkami slaniny. Na masti opražíme na plátky pokrájanú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen) a cibuľu, pridáme pripravené mäso a celé čierne korenie, osolíme, podlejeme horúcou vodou a udusíme do mäkka. Počas dusenia často podlievame vlastnou šťavou. Mäkký chrbát vyberieme, šťavu dobre povaríme, pridáme múku, trochu opražíme a zalejeme vodou. Do dobre povarenej šťavy pridáme trochu octu alebo citrónovej šťavy, ríbezľový lekvár, trochu vína, precedíme a pretlačíme do nej uvarenú zeleninu. Mäso opatrne odrežeme od kosti a pokrájame na šikmé kúsky. Kosť položíme na teplú misu a mäso pomocou širšieho noža položíme cez kosť.
Podávame so zemiakovou kašou, s domácimi rezancami, makarónmi, tarhoňou a pod. alebo s vyprážanými zemiakovými mesiačikmi, pagáčikmi, príp. so žemľovou knedľou.
Recept pre 4 osoby.